Notícies
Tornar

Notaris de tota Europa analitzen a València l'ús de la tecnologia blockchain

El Consell de Notariats de la Unió Europea (CNUE) tria Espanya per a organitzar el 4a Fòrum sobre el futur de la professió notarial, abordant la tecnologia de la cadena de blocs

/liferay/image/image_gallery?uuid=030ae28c-35cf-4c6a-a4b8-37898972f59e&groupId=11601941&t=1516265174966
Fotografia (d'esquerra a dreta) : Francisco Cantos Viñals, degà del Col·legi Notarial de València; José Manuel García Collantes, president del Consell de Notariats de la Unió Europea i José Ángel Martínez Sanchiz, president del Consell General del Notariat.

El Col·legi Notarial de València ha sigut la seu triada a Espanya, pel Consell de Notariats de la Unió Europea (CNUE) , per a organitzar la quarta edició del Fòrum sobre el futur de la professió notarial i la tecnologia blockchain. Notaris d'Àustria, Alemanya, Bèlgica, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Països Baixos, Romania i Eslovènia han analitzat el paper que jugarà la tecnologia de la cadena de blocs com a complement al treball diari oferit pels més de 40.000 notaris d'Europa.

Per part d'Espanya, van estar presents en la jornada de treball el notari de Burjassot i membre de l'Agència Notarial de Certificació (ANCERT) , Cèsar Belda; la notari d'Alacant, María Reyes Sánchez; el notari d'Ayora i membre del grup de treball de noves tecnologies del CNUE, José Carmelo Llopis, i el degà del Col·legi Notarial de Castella La Manxa i membre de l'empresa de tecnologies del notariat espanyol (Ancert) , Luis Fernández Bravo.

En la seua intervenció, el notari Luis Fernández Bravo va aprofundir en la importància actual de la identitat digital, que, va assegurar, ha vingut per a quedar-se, i en la certificació que ha d'oferir el notari en la gestió de l'acreditació personal per mitjans electrònics. "Hem de ser els notaris els que certifiquem la vinculació de la persona física i la seua representació en el món electrònic, la seua capacitat d'obrar, per a garantir confiança i seguretat jurídica preventiva igual que ho portem realitzant en el pla analògic durant segles", ha assegurat.

Per la seua banda, respecte a la tecnologia blockchain, el degà de Castella La Manxa va indicar que la cadena de blocs pot servir al món notarial de complement, "com una gran base de dades tecnològiques on poder circular documents, amb seguretat, comoditat i eficiència; una seu notarial on l'usuari puga disposar de tota la seua documentació de forma digital i que esta siga visible per a totes les notaries".

El notari d'Ayora, José Carmelo Llopis, va ser l'encarregat d'explicar les diferents iniciatives que al llarg d'estos últims anys s'han desenrotllat en matèria tecnològica i els reptes de futur, deixant patent que la cadena de blocs està present en tots els àmbits; que una part del sector privat està adaptant al seu propi ritme el blockchain, i que el bitcoin es coneix cada vegada més i la gent comença a utilitzar-ho per a invertir, però que perquè siga una ferramenta generalitzada és imprescindible l'actuació de les administracions públiques amb caràcter general o de la UE amb caràcter particular.

Tal com deixa clar Llopis, "des de fa molts anys la UE no ha sigut aliena al moviment generat al voltant del blockchain, ni als projectes o idees que es basen en esta tecnologia de cadena de blocs, que, més enllà de teories, analitzen ara què ocorrerà de forma legal amb estos contractes intel·ligents i la necessitat d'arribar a una regulació civil".

María Reyes, precursora de la plataforma EUfides, va ser l'encarregada d'explicar esta plataforma dels notariats de la Unió Europea, l'objectiu del qual és la connexió telemàtica de les notaries de tota Europa, com a sistema de cooperació europea entre tots els notaris que facilite el negoci jurídic transfronterer, combinant la lliure circulació, la digitalització i la lliure elecció del notari. Tal com va avançar, si el projecte va nàixer per a donar cobertura a les transaccions immobiliàries, col·laborant els notaris europeus per a garantir el perfecte assessorament del client evitant els desplaçaments d'un país a un altre, ara EUfides s'utilitza més en el Dret de família, per a particions d'herències o separacions matrimonials on les parts residixen en diferents països.

Així mateix, de la resta de països de la Unió Europea ha participat en el Fòrum Robert Horvath, d'Hongria, expert en la matèria i membre de MakerDAO, qui ha analitzat els orígens del blockchain, així com els reptes de la xarxa Ethereum com a emmagatzemament de forma segura i anònima de documents i arxius notarials. D'esta manera, va assegurar que el notariat tindrà més treball amb la implantació d'estos sistemes de cadenes de blocs, que utilitzen la tecnologia per a certificar un actiu real però la transacció del qual per a garantir la legalitat l'ha de continuar autoritzant un notari.

Va ser Alexander Winkler, notari d'Àustria i director del CNU, l'encarregat d'explicar a la resta de companys el projecte pilot realitzat en el seu país per a la constitució d'una societat limitada per via digital. D'esta manera, per mitjà de la tecnologia de cadenes de blocs, el notari crea una sala de dades digitals on poder redactar els estatuts, identificar els fundadors, arreplegar els acords, quedant reflectits tots els moviments realitzats. "Una vegada es determinen els termes de l'empresa, el notari per videoconferència llig els estatuts i comprova en directe el moment de la firma de les escriptures, controlant la legalitat, per a poder inscriure la societat en el registre mercantil posteriorment", va concloure.

Per la seua banda, Domenico Cambareri, notari d'Itàlia i delegat de relacions amb Europa del Consell Nacional del Notariat Italià, va explicar el projecte del seu país cridat "Notarchain": una base notarial digital on de forma segura es pot emmagatzemar i gestionar tota la informació notarial, utilitzant la tecnologia blockchain. Els assistents van manifestar el seu interés per este projecte, assenyalant la conveniència a nivell europeu de crear una cadena notarial que servisca perquè els notaris amplien els seus horitzons geogràfics i milloren els seus servicis al ciutadà amb la màxima seguretat.

En la clausura, el president del CNUE, José Manuel García Collantes, va estar acompanyat pel president del Consell General del Notariat (CGN) , José Ángel Martínez, així com pel president del Forum sobre el futur de la professió notarial i notari d'Hongria, Tamás Parti, i pel degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos Viñals.

En la seua intervenció, Collantes va destacar "com els notaris hem sabut descendir des de les grans idees als problemes concrets de les noves tecnologies". Per al president del CNUE, si en 2016 el repte era crear una gran base de dades centrals amb informació que ens permetera lluitar contra el blanqueig de capitals, "ara hem de millorar els sistemes d'identificació electrònica i vore el blockchain com una ferramenta útil notaria", va afegir, "ací estem analitzant els projectes que en este moment alguns països com Àustria o Itàlia estan estudiant. Hui entre tots estem perfilant eixes idees per a la creació d'una cadena de blocs basada en tecnologia blockchain que puguen utilitzar per tots els notaris d'Europa". Per a Collantes, "estes idees han de ser transformades en projectes concrets on la decisió política és necessària per a la seua posada en funcionament i, per això, m'encarregaré de traslladar les conclusions d'este fòrum a la pròxima assemblea  general del Consell de Notariats de la UE".

El president del CGN, José Ángel Martínez, va voler també dirigir unes paraules als assistents, emfatitzant el paper que el notariat valencià ha prestat en matèria de noves tecnologies a nivell nacional amb el notari valencià i anterior degà del Col·legi Notarial de València, Cèsar Belda, al cap. "Estem en el col·legi notarial més antic d'Espanya els orígens del qual es remunten en el segle XIII i els notaris del qual s'han caracteritzat per enarborar la bandera de les noves tecnologies a nivell nacional, i ara europeu", va manifestar. Per al President del Consell General del Notariat, el col·lectiu notarial és una institució que s'ha sabut adaptar a les necessitats i als mitjans de cada moment i ara més que mai ho va a continuar fent per a garantir la seguretat jurídica i millorar l'atenció notarial prestada a la població.

I és que, com bé va indicar Tamás Parti, el President del Fòrum i notari de Budapest, "el nostre entorn i les nostres relacions legals estan canviant a un ritme accelerat. El desenrotllament de la tecnologia, la creixent complexitat de l'economia, el creixent flux migratori generen processos contractuals nous, més ràpids i geogràficament més expandits i, per tant, relacions legals més extenses", va afegir. "Si els notaris volem mantindre les nostres activitats en estos nous processos ampliats, és crucial que ens adaptem a ells. Esta adaptació no significa que hàgem de renunciar a les nostres activitats tradicionals, sinó ajustar una nova forma de pràctica notarial a este nou enfocament".  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 18 registros.  
  • 1
  • 2
Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades