Notícies
Tornar

La Fundació "Solutio Litis" participa en el Dia Europeu de la Mediació

La Fundació Notarial per a la Mediació i l'Arbitratge "Solutio Litis" del Col·legi Notarial de València ha participat per segon any consecutiu en els actes organitzats pel Grup Europeu de Magistrats per la Mediació d'Espanya (GEMME) amb motiu del Dia Europeu de la Mediació en la Ciutat de la Justícia. Per mitjà d'un estand, al llarg de tot el matí, notaris mediadors com a Salvador Alborch o José Luis López Rodríguez han explicat als interessats com un notari pot ajudar la població a solucionar conflictes sense necessitat de passar pel jutjat.

/liferay/image/image_gallery?uuid=46ca1347-cd99-4e2f-8792-00f322e134c0&groupId=11601941&t=1516722797021
El Secretari de la Fundació "Solutio Litis" del Col.legi Notarial de València, Eduardo García Parra, junt als notaris mediadors Salvador Alborch i José Luis López Rodríguez

 

Dins del programa d'actes amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, la Ciutat de la Justícia va comptar amb la participació de la Fundació Notarial per a la Mediació i l'Arbitratge "Solutio Litis" del Col·legi Notarial de València. En concret, a més de l'estand informatiu, la inauguració oficial de les jornades va comptar amb la participació del Secretari de la Fundació "Solutio Litis" i notari d'Albal, Eduardo García Parra. El representant del notariat va estar acompanyant en l'acte oficial a la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, així com a les a més autoritats presents com el Magistrat i membre del GEMME, Juan Francisco Mejías; el Vicedegà de la Universitat de València, Javier Plaza i la Degana del Col·legi de Registradors de la CV, Begoña Longas.

Per a Eduardo García Parra, en una societat avançada, madura i democràtica, la justícia entesa en majúscules, ja no com a òrgan judicial, és clau per a garantir els drets dels ciutadans. Per a això, assegura que és necessari mecanismes adequats que garantisquen l'agilitat i l'eficàcia d'una possible resolució de controvèrsies i inclús l'evitació de les mateixes.

Tal com va indicar en la seua intervenció el Secretari de la Fundació "Solutio Litis", un dels mecanismes no contenciosos que estan basats en l'acord i que busca busca precisament la resolució de conflictes és la mediació. "Quan es parla de la mediació en l'àmbit jurídic, tendim a la inèrcia de pensar en la derivació judicial, però hi ha un altre àmbit que va més enllà i que és la mediació prèvia, abans inclús d'haver arribat al conflicte, per a tipus d'àmbits, com el familiar, l'immobiliari, el mercantil o el laboral, entre altres";, va assegurar. Així mateix, va matisar en el seu discurs d'inauguració que tant les administracions públiques, com les institucions privades en general "hem de desenrotllar una funció divulgativa de la mediació per a poder conscienciar, no sols als actors jurídics, sinó als ciutadans, a la societat en general, de la utilitat que té la mediació, basada en l'acord entre les parts per a la resolució del conflicte i arribar a una solució satisfactòria per a tots". 

Per a finalitzar, García Parra va avançar que el notariat porta ja anys apostant per la mediació, realitzant una labor divulgativa necessària per mitjà dels col·legis professionals, les fundacions i els despatxos de cada notari. "Si al principi la mediació notarial es veia com quelcom alié, en este moment s'estan tramitant diversos expedients de mediació notarial al mateix temps sobre assumptes jurídics i crec que la progressió serà geomètrica i cada vegada més avançada", va afegir. "Des del notariat considerem l'acord com la base de la seguretat jurídica preventiva i què millor manera d'això que arribar a un acord entre les parts i poder documentar-ho com a resolució del conflicte sense arribar al jutjat, ajudant a més a previndre conflictes futurs", va concloure.

En la inauguració dels actes amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, la Consellera de Justícia va anunciar l'aposta del Consell per la mediació, aprovant en breu l'avantprojecte de la Llei de Mediació de la Comunitat Valenciana, "una llei que esperem que en 2018 siga aprovada en Les Corts". Per a Gabriela Bravo, la mediació és important, ja que reduïx els costos tant dels particulars com del sector públic, i sobretot reduïx la sobrecàrrega actual dels jutjats. Per a finalitzar, la Consellera va anunciar la creació d'un Centre de Mediació i d'un Registre que garantisca l'accés a professionals formats que oferisquen la mediació com a mecanisme de resolució de conflictes, inclús de forma gratuïta per a aquells que ho necessiten i no puguen costejar-ho

Per la seua banda, el notari mediador Salvador Alborch va participar en una taula redona on un ciutadà va explicar la seua experiència satisfactòria en un procés de mediació per a resoldre un conflicte. Per a Salvador Alborch, en un procés de mediació és fonamental la imparcialitat, l'empatia del mediador, el seu acolliment, la seua proximitat i respecte. A més, tal com va apuntar el notari mediador, és molt important que el mediador incorpore a l'informe no sols allò que diu cada part del conflicte, sinó també el missatge no verbal d'ambdós, moltes vegades més rellevant que les paraules. Alborch va estar acompanyat per María José Castillo, Graduat Social i Mediadora que va centrar el seu missatge en la necessitat de potenciar l'escolta activa, desenrotllant els quatre principis bàsics de la mediació: la voluntarietat, la imparcialitat, la confidencialitat i la neutralitat, sense deixar de costat la bona fe dels participants en el procés.  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 9 registros.

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades