Notícies
Tornar

Herrero Rodríguez de Minyó destaca les bondats de la Constitució Espanyola

Un dels pares de la Constitució i actual Conseller Permanent d'Estat ha assegurat al Col·legi Notarial de València que la Constitució arriba després de quaranta anys amb un bon estat de salut, sabent donar estabilitat abans i ara

/liferay/image/image_gallery?uuid=e7551c49-31be-49d4-81a6-d59d66c2b26f&groupId=11601941&t=1527416465557

El Col·legi Notarial de València ha organitzat la segona conferència gratuïta, amb motiu del 40 Aniversari d'aprovació de la Constitució. Després de la inauguració per part de l'exvicepresident, Alfonso Guerra, en esta ocasió un dels pares de la Carta Magna ha sigut el protagonista de la segona sessió on s'ha analitzat si és necessària una reforma constitucional. Per a Rodríguez de Minyó, Ponent de la Constitució i actual Conseller Permanent d'Estat, la Constitució després de 40 anys té bona salut, no s'ha quedat antiquada i no és necessària una reforma constitucional.

Segons Minyó, es podria fer una reforma de la Constitució sempre que se sabera què es vol reformar i per a què, que de moment ningú ho diu, però sobretot seria fonamental que haguera el consens generalitzat que va haver-hi per a la seua creació fa quaranta anys. 

Per a ell, "en este moment és més urgent arreglar els problemes polítics i després, entre tots i arribant a un acord, veure la reforma del text constitucional, dels punts que es considere que fan falta, encara que crec que no cal", afig, "per exemple, per a reformar per exemple el sistema electoral no es requerix una reforma de la Constitució; o perquè la justícia deixe de ser lenta no s'arregla amb una article on es diga que ha de ser ràpida; tot això en canvi sí s'arregla amb millors lleis processals i amb una millor inspecció dels tribunals".

Al llarg de la seua conferència, Minyó va deixar molt clar els assistents que la Constitució "no és una poció misteriosa que servix per a arreglar-ho tot, ja que no substituïx a la vida política, només la canalitza, permet pacificar-la però sense substituir-la".

Sens dubte, per a Miguel Herrero, la Constitució té defectes, però les seues virtuts són molt majors i ha sabut donar estabilitat política, sense importar el color polític del govern, sent a més capaç de cancel·lar una sèrie de contenciosos històrics que a Espanya hi havia des de les Corts de Cadis, com el contenciosos monarquia o república; confessionalitat o laïcisme; autonomia o centralisme; democràcia formal i liberal o democràcia real i social, entre altres.

El ponent també va fer referència a la qüestió de Catalunya, confessant que després de dedicar part de la seua vida pública i privada a estudiar el problema i posar-li solucions, li ha superat. Encara així té clar que la independència "no és la solució ni per a Catalunya ni per a Espanya, a més que no la volen la majoria dels catalans, una reforma constitucional no podria canalitzar la situació de Catalunya, ja que no serviria per a posar per exemple que els fugits de la justícia governaran la república catalana...", va concloure.

Com esta segona conferència, al llarg dels pròxims mesos, seran molts els representants nacionals de l'àmbit polític, jurídic i social els que participaran en estes jornades a València, preparades amb motiu de l'aniversari de la norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol.

Per al degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos Viñals, organitzar estes jornades suposa "apostar per la democràcia, els drets fonamentals i les llibertats de tots els ciutadans". Tal com indica Cantos, és un honor poder reunir tants experts junts per a celebrar els quaranta anys d'una Constitució, el text dels quals va aconseguir per primera vegada un ampli consens entre les diverses forces polítiques del moment.

Per a poder assistir de forma gratuïta a qualsevol de les conferències que se celebraran en el Saló de la Reina del Col·legi Notarial de València al llarg dels pròxims mesos, és necessari inscriure's, via mail: jornadas@cnotarial-valencia.com,  tan ràpidament com siga possible a causa del seu aforament limitat

  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 15 registros.  
  • 1
  • 2
Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades