Notícies
Tornar

Teresa Freixes parla del problema de Catalunya i de la reforma de la Constitució

La catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i presidenta de la Plataforma Concòrdia Cívica ha sigut molt clara assegurant que Catalunya està en un punt de fractura important i instant l'actual govern de Sánchez a escoltar també als constitucionalistes i no sols als secessionistes. Teresa Freixes assegura que no és el moment de fer una reforma de la Constitució, però sí de pensar-la i estudiar-la des de la societat i no sols des de la política

/liferay/image/image_gallery?uuid=87412903-7950-46f5-9e50-981e1adb66a6&groupId=11601941&t=1530041830867

El Col·legi Notarial de València ha impartit la conferència gratuïta de Teresa Freixes Sanjuán, dins del cicle de conferències organitzat amb motiu del 40 Aniversari d'aprovació de la Constitució. En esta ocasió, la catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i presidenta de la Plataforma Concòrdia Cívica, ha parlat amb gran valentia del problema de Catalunya i ha sigut molt clara dient que "NO vivim un problema de Catalunya amb Espanya, ja que Catalunya som tots, no únicament els secessionistes; els secessionistes sí que tenen un problema amb Espanya, la resta que és la majoria no ho tenim".

Referent a la Carta Magna, segons va explicar, "NO és moment de fer una reforma de la Constitució, però sí de pensar-la i estudiar-la, sense precipitar-se, des de la pròpia societat, des de l'acadèmia, etc., per a fer-ho bé, ja que la política és tan seriosa que no cal deixar-la només als polítics". A més, va afegir estar d'acord en la necessitat de modificar a banda la llei electoral per a col·locar barreres a percentatges inferiors i d'abordar el gran camp de batalla de la reforma del Senat, tan debatut des d'anys tant per la forma de designació dels seus senadors, com pel model de les seues funcions.

Al llarg de la seua conferència, Freixes va transmetre als assistents que Catalunya està en un punt de fractura important encara que no ho parega o s'intente suavitzar. Dins de la seua conferència titulada "Catalunya en l'encreuament", va assegurar que en la seua Comunitat Autònoma ha hagut de manera directa una 'recatalanització' de l'educació i de la comunicació fins a extrems insospitats. A banda de la visió poc objectiva de la realitat catalana que Freixes diu que es transmet a les televisions locals, afig que no té nom "la manipulació política i sentimental que s'ha fet per exemple als col·legis on els xiquets en el pati fan inclús minuts de silenci pels presos políticos....". A més, va assegurar en la seua exposició que des dels 80, per exemple, la llengua no ha sigut presa com a riquesa, sinó com a pretext. De ser bilingües, es va optar per la immersió en la llengua catalana i passar al monolingüisme, perquè segons deien els polítics, "el català estava amenaçat..." i açò, segons Freixes, és un retrocés per a la professionalització i el futur de les pròximes generacions.

Així mateix, la presidenta de la Plataforma Concòrdia Cívica va matisar en el seu discurs que a nivell social han rebut el suport multitudinari de gent no secessionista que creu en la unitat d'Espanya, però institucionalment "ens hem sentit molt sols i ara estem a l'espera de saber com evoluciona la política del nou govern espanyol de Pedro Sánchez". Per a la catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona és important que el govern escolte a tots, que es tinga en compte als constitucionalistes i no sols a qui van en contra de l'estat de dret. "La majoria ens sentim espanyols, catalans i europeus i així esperem que continue sent i volem que ens escolten, que ens tinguen en compte i no sols als secessionistes", va concloure.

A la conferència de Teresa Freixes va assistir nombrós públic, destacant la presència de representants del Ministeri d'Economia, com el delegat especial de l'AEAT de València, Manuel Cabrera; el cap de la unitat de coordinació de la Delegació d'Hisenda a València, Ana Rodulfo; o el president del Tribunal Econòmic Administratiu Regional de València del Ministeri, Inocente Altozano. La jornada també va comptar amb l'assistència de representants de diferents col·legis professionals, així com del delegat de Defensa a la Comunitat Valenciana, Rafael Morenza; del president de l'Audiència Provincial de València, Fernando de Rosa; el president del Fòrum per a la Concòrdia Civil, José Torné-Dombidau; o el degà de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, Federico Martínez.

Després de l'obertura del cicle de conferències per part d'Alfonso Guerra i la seua continuació de la mà de Miguel Herrero Rodríguez de Miñón, Teresa Freixes tanca la primera part d'estes jornades amb motiu del 40 Aniversari de la Constitució. El cicle està coordinat pel catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, Vicente Garrido, i es reprendrà després de l'estiu, amb les ponències del president del Senat, Pío García-Escudero; dels ponents de la Constitució, Miquel Roca i José Pedro Pérez-Llorca, així com del lletrat major del Consell d'Estat, José Antonio García-Trevijano, entre altres.

Per al degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos, és un honor poder organitzar estes jornades amb motiu de l'aniversari de la norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol i "apostar per la democràcia, els drets fonamentals i les llibertats de tots els ciutadans". Tal com indica Cantos, "és un orgull per als notaris de la Comunitat Valenciana poder reunir a València a tants experts junts per a celebrar els quaranta anys d'una Constitució, el text dels quals va aconseguir per primera vegada un ampli consens entre les diverses forces polítiques del moment".

Per a poder assistir de forma gratuïta a qualsevol de les pròximes conferències és necessari inscriure's per correu electrònic a la direcció següent: jornadas@cnotarial-valencia.com. (Més informació i programació a www.valencia.notariado.org)  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 18 registros.  
  • 1
  • 2
Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades