Notícies
Tornar

El President del Senat reivindica el bon fer de la Cambra Alta en 40 anys

Pío García-Escudero analitza el paper del Senat com a òrgan parlamentari de representació de les comunitats autònomes definit per la Constitució Espanyola i la conveniència de reformar la Cambra Alta

El president del Senat, Pío García-Escudero, en un moment de la intervenció al Col·legi Notarial de València
El president del Senat, Pío García-Escudero, en un moment de la intervenció al Col·legi Notarial de València

 

El Col·legi Notarial de València ha acollit la conferència de Pío García-Escudero, dins del cicle de conferències organitzat amb motiu del 40 Aniversari de l'aprovació de la Constitució Espanyola. Durant la seua intervenció, el President del Senat ha fet al·lusió al qüestionament de la utilitat de la Cambra Alta dels últims temps, assegurant que el Senat és una cambra parlamentària "concebuda per a fer moltes més coses que l'aplicació de l'Article 155 de la Constitució". 

Tal com ha indicat, "el Senat realitza funcions d'una Assemblea parlamentària democràtica; aprova lleis, controla i impulsa políticament l'acció del Govern; autoritza la firma de tractats internacionals; tria als membres integrants d'altres òrgans constitucionals o d'especial rellevància; i, pel seu lloc, té encomanada una funció presupuestaria... esta última, que pareix no agradar-li res a l'actual Govern, és absolutament nuclear en una democràcia parlamentària", ha analitzat.

En este sentit, Pío García-Escudero ha transmés als assistents la gran preocupació que li produïx la pretensió de l'actual Govern d'anul·lar el paper del Senat en l'aprovació del cridat "sostre de gasto" per les Corts Generals. Per a ell, si arribara a ocórrer que este Govern canviara la llei en una qüestió tan essencial com és la de l'objectiu d'estabilitat pressupostària, sense una altra raó que la de sortejar la seua actual situació de minoria parlamentària, dons l'equilibri de poders del nostre sistema democràtic quedaria llastat; seria terrible que l'aniversari de la Constitució coincidira amb una tisorada sense precedents al poder legislatiu".

D'altra banda, el President del Senat ha reivindicat "el bon fer del nostre Senat al llarg dels quaranta anys de la nostra democràcia constitucional com a òrgan parlamentari de representació de les comunitats autònomes, definit per la Constitució Espanyola, que ha complit amb totes les funcions que la Constitució li assigna". Així mateix, García-Escudero ha parlat de la conveniència de reformar la Cambra Alta, deixant clar que si parlem de la necessitat de reformar la segona cambra "no és per les seues carències en el compliment de les seues funcions parlamentàries, que mai han existit, sinó per la necessitat de potenciar el seu caràcter i les seues funcions específicament territorials".

Respecte a la reforma de la Carta Magna, per a ell, qualsevol reforma de la Constitució Espanyola ha de tindre unes condicions mínimes i uns fins molt determinats. "Ha de fer-se estrictament dins del procediment de revisió establit per la pròpia Constitució i ha de fer-se amb un grau de consens semblant a què la va parir fa quaranta anys i que és una de les claus del seu èxit", ha assegurat el President del Senat en la seua conferència.

Pío García-Escudero ha sigut molt clar assegurant que no s'ha de plantejar una reforma constitucional només per a acontentar als que estan frontalment en contra seu del marc legal. És més, "lamentablement, l'actual context de permanent desafiament a l'orde constitucional per part dels partits secessionistes, és la causa que hui aconseguir l'acord imprescindible per a la reforma del Senat siga quasi una quimera", ha conclòs.
  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 9 registros.

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades