Notícies
Tornar

Miquel Roca assegura estar satisfet amb els 40 anys de la Constitució Espanyola, encara que reconeix que el tema del Senat no està ben resolt

Per a l'Advocat i Ponent de la Constitució, els 40 anys de vigència ininterrompuda de la Carta Magna que va ser la primera aprovada en consens, és un fet insòlit en la història de l'Espanya moderna i contemporània, que ara per ara és més garantia que problema

/liferay/image/image_gallery?uuid=1662e369-284e-4fc1-bd5e-1121dd5c0dbc&groupId=11601941&t=1541328539662
Miquel Roca en un moment de la seua conferència, junt amb el degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos

 

El Col·legi Notarial de València ha rebut a l'advocat i un dels pares de la Constitució, Miquel Roca i Junyent, per a participar en este aniversari de la Carta Magna. Per al Ponent de la primera Constitució aprovada en consens, els seus 40 anys de vigència ininterrompuda és un fet insòlit en la història de l'Espanya moderna i contemporània que, com a mínim, "tots hauríem d'estar satisfets, amb tots els alts i baixos que la pròpia acció política ha posat de manifest".

En concret, Miquel Roca ha sigut molt sincer reconeixent la necessitat de reformar el Senat. "El Senat no està ben resolt i no ho està perquè no teníem experiència en l'Espanya republicana de què s'eixia després de la guerra, ja que no hi havia experiència de la descentralització del poder territorial", ha afegit. "El Senat no complix la seua funció de cambra de les nacionalitats i de les regions; hauríem de reformar-ho i seria bo que existira un acord sobre esta qüestió, perquè la seua modificació resoldria molts conflictes".

Per tant, a banda de la reforma del Senat, al llarg de la seua exposició, Miquel Roca ha defés la Carta Magna, deixant molt clar que si en l'actualitat algunes coses van mal és perquè la Constitució no s'aplica i no perquè no servisca, com alguns sectors defenen.

Segons Roca, hui per a tots la Constitució és més una garantia que un problema que, per descomptat, que es pot reformar, però, òbviament cal posar-se d'acord, cosa que ara com ara pareix impossible. "No s'ha fet una Constitució per a uns supòsits que consistisquen a plantejar, per exemple, canvis de l'orde constitucional al marge de la pròpia Constitució, açò no cap en la reforma", ha assegurat el ponent. En este sentit, ell no veu la necessitat urgent de reformar la Constitució. No obstant això, ha insistit en el fet que la reforma és possible i està emparada en la Constitució. "És un altre dret més que els ciutadans tenen reconegut, a través dels propis mecanismes que la Constitució assenyala, però fan falta proposades i acords".

Per a finalitzar, el president del despatx d'advocats "Roca Junyent" va afirmar estar molt satisfet amb la Constitució que van elaborar fa 40 anys i va llançar un últim missatge a les noves generacions. "Els jóvens crítics amb la Constitució tenen tot el dret d'estar-ho, però han de saber que el text del 78 es va fer per a assegurar-los el seu poder de crítica hui, la seua llibertat de discrepar hui".

La conferència de l'advocat i ponent de la Constitució, Miquel Roca, va comptar amb la presència política del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; així com del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz. Així mateix, l'acte va comptar amb la presència de personalitats del món jurídic com la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler i el lletrat de Les Corts Valencianes, Joaquín José Marco; del sector universitari, amb el rector de la Universitat Catòlica de València, José Manuel Pagán; o el delegat de Defensa en la Comunitat Valenciana, Rafael Morenza i el secretari general de la Sindicatura de Comptes, Lorenzo Pérez, entre altres molts.

La pròxima conferència del cicle commemoratiu tindrà lloc el pròxim, 5 de novembre, amb el lletrat major del Consell d'Estat, José Antonio García-Trevijano, i la seua ponència" Cap a una reformulació de les competències Estat-Comunitats Autònomes". Per a poder assistir de forma gratuïta a ésta o qualsevol de les pròximes conferències que tindran lloc al Col·legi Notarial de València fins al pròxim mes de desembre, és necessari inscriure's per correu electrònic a la direcció següent: jornadas@cnotarial-valencia.com. (Més informació i programació en www.valencia.notariado.org)  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 18 registros.  
  • 1
  • 2
Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades