Notícies
Tornar

García-Trevijano analitza les competències de les Comunitats Autònomes en la seua conferència amb motiu del 40 Aniversari de la Constitució Espanyola

El Lletrat Major del Consell d'Estat advertix de la necessitat que l'Estat recupere competències com l'Educació. Per a José Antonio García-Trevijano, en este moment la Constitució pareix no complir la funció inicial que al seu dia es va pretendre i assegura que hi ha possibles millores necessàries al seu text

/liferay/image/image_gallery?uuid=46e755de-97a5-4bb3-9e9c-d69387e78696&groupId=11601941&t=1542543128997
Ubaldo Nieto i Vicente Garrido, coordinadors del cicle de conferències, junt al conferenciant García-Trevijano

 

El Col·legi Notarial de València continua durant este mes de novembre amb el seu cicle de conferències commemoratives del 40 Aniversari de la Constitució Espanyola. En esta ocasió, el Saló de la Reina ha acollit el lletrat major del Consell d'Estat, José Antonio García-Trevijano Garnica, amb la seua jornada titulada: "Cap a una reformulació de les competències Estat-Comunitats Autònomes".

El Lletrat Major del Consell d'Estat va començar assegurant que a hores d'ara pareix que la Constitució no està complint amb la funció que al seu dia es va pretendre, que hi ha possibles millores necessàries al seu text, però que hi ha altres de major calat més complicades de fer com l'eliminació de les competències de les Comunitats Autònomes o fins a potenciar-les en sentit invers com alguns han apuntat i parlar de Federacions, una decisió que sens dubte és política i no jurídica.

En este sentit, en la seua condició de jurista García-Trevijano ha afegit que l'esperit de la transició va ser el del perdó mutu que es va manifestar al text de desembre del 78, un text que ara es parla de reformar, on molts volen inclús una supressió total i absoluta de les Comunitats Autònomes. Per a ell, "hui en dia l'esperit de la transició pareix definitivament trencat, ja que lamentablement a partir de l'atemptat de l'11 de març i del canvi de govern, tot comença a ser discutit i discutible", ha afirmat, "Unit a la problemàtica que plantegen les Comunitats Autònomes en els últims anys, ens trobem davant d'una situació en què tot s'està rememorant i la Constitució està patint atacs, no sols des del punt de vista revolucionari com ocorre a Catalunya, sinó en general on la societat s'està preguntant si este text servix o no servix i si és necessari un canvi", ha afegit. García-Trevijano ha assegurat que el debat de reforma se centra en este moment en dos pedres angulars, la monarquia per un costat i el sistema de competències autonòmiques per un altre.

Així mateix, García-Trevijano va analitzar en la seua conferència els aspectes jurídics dels problemes que la Constitució actual planteja després de tants anys de Comunitats Autònomes, deixant clar que s'haurien de tornar a centralitzar competències. "Per a mi l'Estat ha sigut en alguns aspectes un tant càndid estos anys a l'anar desprenent-se de competències en favor de les Comunitats Autònomes i crec que hi ha algunes competències que l'Estat té inevitablement que recuperar, començant per l'Educació, que em pareix que és fonamental, junt amb una altra sèrie de millores tècniques de la Constitució en relació amb el dret prevalent de l'Estat en cas de conflicte, l'article 149.3, o les famoses transferències per via llei orgànica a les Comunitats Autònomes, el 150.2, que són preceptes manifestament millorables després de l'experiència que tenim", ha assegurat el ponent.

D'altra banda, el Lletrat Major del Consell d'Estat matisa l'èxit de la Constitució com a text de consens global en una època complicada que ha servit durant molts anys per a continuar funcionant, però on es troba a faltar alguns mecanismes jurídics que potser hagueren pogut plasmar-se amb més claredat i que hagueren evitat problemes que hui tenim plantejats.

L'acte ha comptat amb l'assistència d'autoritats com el magistrat de la Unió Internacional de la Magistrats i vicepresident del Grup Iberoamericà, Francisco Silla; el delegat de Defensa de la Comunitat Valenciana, el coronel Rafael Morenza; el secretari general de la Sindicatura de Comptes, Lorenzo Pérez Sarrión; o el president de la Federació Valenciana d'Empresaris de la Construcció, Francisco Zamora Catalán, entre altres.

Les pròximes conferències d'este cicle tindran lloc el 19 de novembre, amb Ubaldo Nieto, coordinador del cicle de conferències, notari de València i censor 1r de la Junta Directiva del Col·legi Notarial de València; el 3 de desembre, amb Vicente Garrido, també coordinador d'este cicle de conferències, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València i president de la Fundació Professor Manuel Broseta; i l'última sessió prevista per al 10 de desembre, amb Antonio Cañizares, cardenal arquebisbe de València. Totes les conferències estan obertes al públic de forma gratuïta, prèvia inscripció via mail a: jornadas@cnotarial-valencia.com, a causa de l'aforament limitat.  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 18 registros.  
  • 1
  • 2
Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades