Notícies
Tornar

El Cardenal Arquebisbe de València parla del paper de l'Església a la Constitució

Antonio Cañizares participa en el cicle de conferències del Col·legi Notarial de València amb motiu del 40 Aniversari de la Constitució Espanyola per a tractar la importància de l'Església en la gestació de la Carta Magna

Intervenció del Cardenal Arquebisbe, Antonio Cañizares, junt amb el Degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos i al catedràtic de Dret Constitucional, Vicente Garrido
Intervenció del Cardenal Arquebisbe, Antonio Cañizares, junt amb el Degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos i al catedràtic de Dret Constitucional, Vicente Garrido

 

El Col·legi Notarial de València ha acollit la conferència del cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, dins del cicle amb motiu del 40 Aniversari de la Constitució.

El degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos, va presentar el ponent, avançant que, per a ell, tota la doctrina de l'Estat de Dret té la seua arrancada en la doctrina cristiana i que el paper de l'Església catòlica en la Constitució ha passat dissimuladament al llarg dels anys.

Amb esta introducció, el Cardenal Arquebisbe de València va parlar als assistents de l'important paper de l'Església en la gestació de la Constitució, un paper fonamental, però, segons ell, no reconegut. "Encara hui en dia no se li reconeix a l'Església el seu paper clau i, no obstant això, sense ella no haguera sigut possible la Constitució", va assegurar. Per a Cañizares, la Carta Magna és una Constitució de concòrdia i l'Església va ser la que va facilitar eixa concòrdia a Espanya abans de que ho feren els polítics.

Si bé és cert que el text constitucional només fa referència explícitament al tema de l'Església quan parla del Dret de Llibertat Religiosa i de Consciència, el Cardenal Arquebisbe de València, va narrar com el contingut en conjunt té molt a veure amb el cristianisme.

A l'inici de la seua conferència, Antonio Cañizares va recordar com la Constitució va sorgir en un moment en què regnava "un afany generalitzat de concòrdia i reconciliació entre tots els espanyols després d'una dura contesa civil, aborronadora, un moment de llibertat per a tots després d'un règim autocràtic, un moment de concòrdia en llibertat, on créiem en el diàleg i l'enteniment possible entre tots dins de la diversitat, encara amb mentalitats ben distintes, per a construir una Espanya on tots cabem i a la que havíem de salvar entre tots, amb un projecte comú". En este sentit, el conferenciant va indicar que l'essència de l'Església que "és de tots i per a tots, a tots es deu, a tots congrega en unitat, sense fer excepcions de persones, formant un només poble té molt a veure en l'origen conciliador de la nostra Constitució que, sens dubte, és de tots i per a tots, en solidaritat, units tots en un esforç comú per recuperar la convivència, deixant arrere el que podia separar-nos o enfrontar-nos, un text on estigueren els drets i llibertats fonamentals com a base d'un sistema democràtic integrat". 

Per a finalitzar, Cañizares va manifestar que l'església, per mitjà de la Conferència Episcopal, va aportar el seu profund sentit conciliador en l'elaboració d'este text constitucional, que "amb les actualitzacions que requerisca en l'actualitat, espere que continue sent el gran suport que necessitem per a mantindre eixa unitat, solidaritat, concòrdia i afirmació de drets, obligacions i llibertats que aconseguim en el seu moment per a tots".

La conferència del Cardenal Arquebisbe de València va comptar amb la presència de multitud d'autoritats del món polític, jurídic, militar i universitari com de l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps; el president de l'Audiència Provincial de València, Fernando de Rosa; el cap del Quarter General Terrestre d'Alta Disponibilitat, José Gan Pampols; o el rector de la Universitat Catòlica de València, José Manuel Pagán, entre altres molts.

Este cicle commemoratiu del 40 Aniversari de la Carta Magna conclourà amb la conferència d'Adolfo Suárez Illana, fill de l'expresident del Govern i president de la Fundació Concordia i Llibertat, prevista per a dimarts que ve, 18 de desembre, amb el títol "La concòrdia va ser possible".

L'entrada a estes conferències és lliure i gratuïta, prèvia inscripció per mail (jornadas@cnotarial-valencia.com) o per telèfon: 96 351 25 85, a causa de l'aforament limitat dels salons del Col·legi Notarial de València.  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 12 registros.  
  • 1
  • 2
Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades