Notícies
Tornar

En el Dia Internacional de la Dona recordem a les primeres dones notari de la Comunitat

Carolina Bono Huerta va ser la primera dona de la Comunitat, i al seu torn de la província d'Alacant, a obtindre plaça de notari en 1952 a Monòver

La primera dona notari de la Comunitat, Carolina Bono Huerta, en un homenatge al Col·legi Notarial de Castilla-La Mancha en 2011
Foto cedida pel Col·legi Notarial de Castilla-La Mancha: la primera dona notari en la Comunitat, Carolina Bono Huerta, rep una placa honorífica a la seua llarga trajectòria professional en un acte organitzat en 2011 al Col·legi Notarial de Castilla-la Mancha de la mà de la seua anterior degana, Palmira Delgado

 

 

Va nàixer a Torrent en 1918 i va ser una de les tres primeres dones a nivell nacional a aprovar l'oposició de notaria en 1947 amb 29 anys. Així comença la biografia professional de Carolina Bono Huerta, il·lustre valenciana que va començar la seua marxa professional en Camprodón (Barcelona), la seua primera destinació després d'aprovar l'oposició, aconseguint tornar a la seua terra cinc anys després. Va ser el 8 d'agost de 1952, quan Carolina pren possessió en la notaria de la localitat alacantina de Monòver, convertint-se en la primera dona a obtindre plaça de notari en la Comunitat. El 30 de març de 2015, als 97 anys d'edat, mor la nostra benvolguda companya torrentina, deixant un llegat importantíssim en el Col·legi Notarial de València, que en el Dia Internacional de la Dona i sempre mereix ser recordat.

Així comença la història de les dones en el notariat valencià, en uns anys plens de prohibicions i impediments per a la igualtat de gènere. Anys decisius per a la inclusió de les dones en professions com la de notari, que hui dia tenen un protagonisme absolut en totes les oposicions.

A Carolina Bono Huerta, com a primera dona notari de la Comunitat i de la província d'Alacant, li succeeix en 1981 María de la Concepció Amalia Alonso Vasallo, que pren possessió el 30 de setembre de 1981 de la seua plaça en la localitat de Xelva com a primera dona notari de la província de València.  A la província de Castelló, va ser María Consuelo Ribera Pont la primera notari de la província a prendre possessió de la seua plaça el 30 de setembre de 1981 en la localitat de Sant Mateu.

Però l'arribada de les dones a la professió notarial en les tres capitals de província va tardar un poc més. No va ser fins a 1988 quan la ciutat de Castelló va tindre entre els seus notaris a una dona, Pilar Chofre Oroz. En 1996, s'incorpora Ligia María Portolés Reparaz a la ciutat d'Alacant i no és fins a l'any 2003, quan Ana Julia Roselló García i Mari Paz Zúnica Ramajo comencen la seua professió a la ciutat de València, el 12 i el 14 de maig respectivament. 

Esment especial mereixen també les dues primeres dones que van aconseguir càrrec en una Junta Directiva del Col·legi Notarial de València. En concret, de 1987 a 1990, la notari de Quart, Carmen Moroder Tomás, es convertix en Vicedegana del Col·legi Notarial de València amb el deganat de Vicente Simó Santonja. En esta mateixa junta, li acompanya com a censora 5a, la notari de Pedreguer, Ligia María Portalés Reparaz, que va estar fins a 1992 com a membre de la Junta Directiva del Col·legi Notarial de València, càrrec que s'unix al ja esmentat de ser la primera dona notari a la ciutat d'Alacant, anys després en 1996. 

Per mitjà d'estes línies, el Col·legi Notarial de València vol retre homenatge a les precursores del notariat valencià i donar-los les GRÀCIES, en nom de totes les dones que hui dia poden accedir a una oposició i exercir lliurement la professió notarial. 
Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades