Notícies
Tornar

El Catedràtic d'Història Federico Martínez Roda analitza la Transició Espanyola al Col·legi Notarial de València

El Col·legi Notarial de València ha acollit la conferència del Catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Catòlica de València "Sant Vicent Màrtir", Federico Martínez Roda, amb el títol: "La Transició Espanyola quaranta anys després". Tal com va explicar el censor primer de la Junta Directiva del Col·legi Notarial de València, Ubaldo Nieto, en este col·legi estos últims mesos "s'ha estudiat i rememorat la nostra Constitució, la nostra llei de lleis en el seu 40 Aniversari i era raonable comptar també al final amb un historiador de prestigi com Martínez Roda, especialitzat en la Transició per a tancar el cicle".

El Catedràtic d'Història Contemporània, Federico Martínez Roda, en un moment de la seua conferència
El Catedràtic d'Història Contemporània, Federico Martínez Roda, en un moment de la seua conferència

 

Federico Martínez Roda és Catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Catòlica de València "Sant Vicent Màrtir", i exdegà de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. Així mateix, és autor del llibre "Ni gatopardos ni suicidas" que analitza el Ple de les Corts de 1976 que va posar fi al règim franquista. 

En la seua conferència, Federico Martínez Roda va considerar que en este moment és molt difícil arribar al consens necessari per a reformar la Constitució. Per a ell, “la reforma de la Constitució és impossible perquè exigix uns consensos que no es poden donar amb la fragmentació política actual on no crec que s'arribe al consens del 66% de la cambra per a aconseguir la reforma”. 

Tal com va continuar argumentant, els consensos necessaris seran impossibles entre els quals volen que s'acaben les autonomies, els que volen la independència i els que aposten per mantindre la Carta Magna.

Martínez Roda ha criticat també les anàlisis “equivocades” que s'han anat realitzant sobre el que va ser la Transició: “Molts estan basats en judicis de valor previs: quan es diu que va ser un fracàs, que no va haver-hi reconciliació o que no hi ha hagut benefici per al conjunt de la societat espanyola. Els índexs de desenvolupament humà existents al nostre país demostren que eixes anàlisis són falses”.

No obstant això, l'historiador de la UCV ha remarcat que no cal “injuriar” la Transició, però tampoc “ser un nostàlgic”, perquè cada etapa ha d'afrontar-se “amb els vímets que es tenen en eixe moment històric”.

En relació al conflicte català, el Catedràtic d'Història Contemporània ha negat que la situació actual a Catalunya es remunte a la Transició: "Este problema és conseqüència del lliurament de l'educació a les autonomies, ja que, si els polítics catalans de hui tingueren les mateixes posicions que abans, no hi hauria un problema independentista”.

Per a finalitzar la conferència celebrada al Saló Noble del Col·legi Notarial de València, Federico Martínez va elogiar als polítics que van fer possible la Transició a Espanya. “Va ser una cosa molt difícil i, no obstant això, els polítics d'aquella època ho van aconseguir”, va concloure. 

La conferència ha comptat amb moltes autoritats del món religiós, militar, jurídic, o acadèmic, com l'Arquebisbe de València, el Cardenal Antonio Cañizares; la presidenta del Club de Encuentro Manuel Broseta, Amparo Matíes; o el Delegat de Defensa a la Comunitat Valenciana, Rafael Morenza, entre altres.  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 9 registros.

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades