Notícies
Tornar

Conferència de l'Almirall General Cap de l'Estat Major de l'Armada Espanyola al Col·legi Notarial de València

L'Almirall General, Cap de l'Estat Major de l'Armada Espanyola, Teodoro López Calderón, ha impartit al Col·legi Notarial de València una conferència titulada "L'Armada al servei d'Espanya en el Segle XXI", l'any de celebració del V Centenari de la 1a Volta al Món de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano. Al llarg de la sessió, a part de dades històriques de l'evolució de l'armada al llarg dels segles on va governar l'Oceà Pacífic, l'Almirall General ha desenvolupat la importància marítima d'Espanya, així com les missions actuals de l'Armada i la seua visió de futur. La sessió ha comptat també amb la participació del degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos, que ha sigut l'encarregat de donar la benvinguda, així com de la intervenció del censor primer de la Junta Directiva del Col·legi Notarial de València, Ubaldo Nieto, que ha realitzat la introducció, a manera de presentació, de l'Almirall Cap de l'Estat Major de l'Armada per a tots els assistents.

L'Almirall Cap de l'Estat Major de l'Armada Espanyola, en un moment de la seua conferència, acompanyat pel Degà del Col·legi Notarial de València i pel Censor 1a de la Junta Directiva
L'Almirall Cap de l'Estat Major de l'Armada Espanyola, en un moment de la seua conferència, acompanyat pel Degà del Col·legi Notarial de València i pel Censor 1a de la Junta Directiva

 

Per a donar començament a la seua conferència, l'Almirall General Cap de l'Estat Major de l'Armada Espanyola, Teodoro López Calderón, ha realitzat una introducció històrica de l'Armada, recordant que enguany se celebra el V Centenari de la 1a Volta al Món de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano. En el seu discurs d'inici, ha deixat molt clar la dimensió marítima del país (prop de 8.000 quilòmetres de costa i un 80% de fronteres marítimes) que fa que tinga una dependència molt important del mar, indicant per exemple que pels Ports entra el 90% dels productes energètics que consumim o que el 99% de l'intercanvi d'informació digital transcorre per cable submarí que necessita ser defensat. Per això, per a entendre la importància de l'Armada en l'actualitat, Teodoro López Calderón va avançar les accions actuals de la flota, així com la seua visió posada en el futur, dins d'un panorama geopolític, que segons va descriure, "és incert i preocupant".

En este sentit, López Calderón va assegurar que la comesa principal de l'Armada és la de proporcionar seguretat a les diferents activitats que realitza Espanya per mitjà de la comunitat marítima. En concret, es va centrar en quatre missions específiques de la flota: "Dissuasió i Defensa, com a essència principal i la seua raó de ser; la Gestió de Crisi, com a prevenció per a no arribar a un conflicte armat; Seguretat Marítima, com a activitat cívica militar de lluita contra les amenaces marítimes; i la Projecció Exterior, com a defensa, foment i suport d'interessos nacionals en escenaris internacionals per a enfortir les relacions amb tercers països".

Tal com va manifestar l'Almirall General, Espanya té en este moment al voltant de 23.000 persones en l'Armada: 2.500 civils i 20.500 militars (d'ells un 13% dones), amb més de 9.100 militars desplegables en cas d'operacions. Així i tot, "hui dia calculem que tenim una manca d'al voltant de 2.200 militars: 200 oficials, 400 suboficials i 1.600 mariners i soldats", va avançar. "Confiem que la transformació digital ens permeta alleujar el problema d'esta escassetat actual, perquè el desafiament digital ens obliga i permet fer evolucionar l'organització cap a una nova estructura en xarxa, perquè ningú faça el treball que pot fer una màquina", va afegir.  En este sentit, Teodoro López Calderón va avançar que el pròxim estiu es realitzaran les primera proves de la creació d'un Sistema de Control Orgànic anomenat SICOR per a controlar i dirigir tots els processos de treball i analitzar l'eficiència de l'organització. Així mateix, va indicar que la flota del S. XXI ha de continuar disposant d'un conjunt equilibrat de capacitats, amb sistemes que han de millorar qüestions com, per exemple, el temps de reacció d'un vaixell gràcies a la intel·ligència artificial o l'ús d'unitats tripulades de forma remota aèries, terrestres i submarines.

Però perquè tot això siga possible, l'Almirall General va avançar que en l'actualitat des de l'Armada estan potenciant l'ensenyament, una formació més profunda i prolongada al llarg de tota la carrera, amb un personal capaç d'adaptar-se a les noves tecnologies i amb capacitat de reclutament, amb l'objectiu que "l'ensenyament siga la banderola d'enganxament de l'Armada", va afegir el conferenciant.

Així mateix, López Calderón va relatar els reptes actuals a curt termini de l'Armada que, segons ell, "seran molt positius per al creixement econòmic del país i la creació d'ocupació". Tal com va manifestar: "malgrat la crisi econòmica i de la situació financera, els programes de l'Armada presenten un futur esperançador", recordant que enguany es va signar l'ordre d'execució de les fragates F -11O, que faran un salt tecnològic fonamental en els sistemes de plataforma i sistema de combat, a més d'incorporar en el seu disseny tecnologies de la Indústria 4.0 que milloraran la gestió dels sistemes durant tot el seu cicle de vida, "la primera unitat de la qual es rebrà l'any 2026 i la cinquena i última l'any 2030; una construcció que generarà 7.000 llocs de treball anuals durant deu anys, i fins i tot estem pensant ja en el desenvolupament conceptual de la Fragata F-120". 

A més, va avançar el treball del Vaixell d'Investigació i Intervenció Subaqüàtica de l'Armada que té també capacitat de salvament i rescat submarí, així com l'adquisició d'helicòpters NH-90 que arribaran l'any 2022. D'altra banda, l'Almirall General no es va oblidar d'indicar l'actual Pla de Renovació del material de la Infanteria de Marina, millorant per exemple ja els vehicles blindats amb alta mobilitat i major potència de foc, amb una major flexibilitat per a qualsevol terreny. 

A manera de conclusió, López Calderón va expressar la necessitat que l'Armada realitze un procés de transformació permanent per a estar al servei d'Espanya, amb l'objectiu de garantir la seguretat de les accions marítimes que desenvolupa el país. "Amb major eficàcia i eficiència, millorant la preparació digital i la qualitat tecnològica dels nostres sistemes d'armes per a poder fer front als reptes del futur".

En el torn de preguntes, l'Almirall General Cap de l'Estat Major de l'Armada Espanyola va indicar també les amenaces actuals del país enfront de la immigració, el terrorisme o la pirateria, però també va voler referir-se amb preocupació al rearmament que en estos moments s'està produint en països com Xina o Rússia, i va considerar que Europa, en termes generals, "no està invertint en defensa al ritme d'altres països que ens envolten".  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 27 registros.   Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades