Notícies
Tornar

La Presidenta del Tribunal de Comptes explica el paper fiscalitzador d'este òrgan constitucional de control de comptes de l'Estat i del sector públic

El Col·legi Notarial de València ha acollit la conferència de la presidenta del Tribunal de Comptes, María José de la Fuente i de la Calle, on ha analitzat el control extern de l'activitat econòmic financera del sector públic per part de l'òrgan constitucional que presidix.

El Degà del Col·legi Notarial de València i el Censor 1r de la Junta Directiva, al costat de la Presidenta del Tribunal de Comptes
El Degà del Col·legi Notarial de València i el Censor 1r de la Junta Directiva, al costat de la Presidenta del Tribunal de Comptes

 

El degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos, ha sigut l'encarregat de donar la benvinguda a la màxima representant del Tribunal de Comptes, des de juliol de 2018, acompanyat pel censor primer de la Junta Directiva del Col·legi Notarial de València, Ubaldo Nieto, que en la seua introducció va parlar del paper d'este òrgan constitucional tan important no massa conegut per la ciutadania. “L'article 136 de la Constitució el definix com el suprem òrgan fiscalitzador dels comptes i de la gestió econòmica del sector públic que depén directament de les Corts Generals, és també responsable de la fiscalització de l'economia financera dels partits polítics i se li encomana també el control econòmic i pressupostari de les Comunitat Autònomes”, va assegurar Nieto. 

Per part seua, la presidenta del Tribunal de Comptes, María José de la Fuente i de la Calle, va aconseguir en la seua conferència transmetre als assistents la gran rellevància que té esta institució com a òrgan fiscalitzador de control públic. Tal com va expressar, “la limitació del poder i l'establiment de pesos i contrapesos al seu exercici és un element essencial, un pilar de l'Estat Democràtic de Dret i això motiva la creació d'institucions com la del Tribunal de Comptes encarregats de verificar el control de l'actuació pública”. 

Així mateix, va indicar com l'òrgan que presidix és el que facilita al Parlament la informació necessària que li permet fer els pertinents pronunciaments en matèria econòmic financera. Per a ella, el Tribunal de Comptes és un òrgan constitucional essencial per al bon funcionament de l'Estat, ja que sense control no hi ha divisió de poders i sense divisió de poders no hi ha Estat Democràtic, ni Estat de Dret. En la seua exposició, de la Fuente i de la Calle va explicar les dues funcions del Tribunal de Comptes: fiscalitzadora i jurisdiccional. “Este òrgan és fiscalitzador del control dels comptes de l'Estat i de tot el sector públic, però també és un òrgan de control de l'activitat econòmic financera de la gestió pública”, va afegir. 

Al seu torn, la Presidenta va voler matisar que el Tribunal de Comptes no és un òrgan anticorrupció que ha de conéixer allò que no està en els comptes, que hauria de conéixer les comptabilitats B com molts ciutadans pensen. “La institució a la qual represente fiscalitza sobre els comptes, no té competència per a fiscalitzar el que no està en ells, no té els poders adequats dels òrgans anticorrupció com la policia o duanes, per exemple; no pot entrar en seus o en domicilis, encara que siga amb autorització judicial; no comptem amb estes facultats extraordinàries. Una altra cosa diferent és que de l'exercici de la nostra funció fiscalitzadora o jurisdiccional aportem dades útils per a la lluita contra el frau”, va concloure.

La conferència celebrada al Col·legi Notarial de València va comptar amb la presència d'autoritats del món jurídic, acadèmic o polític, com la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva; la secretària de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Gloria Herráez; la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre Escrivá; el secretari autonòmic de Participació i Transparència de la Generalitat, Ignacio Blanco; el coronel delegat de Defensa de la Comunitat Valenciana, Rafael Morenza; o la vicedegana del Col·legi de Registradors de la Comunitat, Rosa Navarro, entre altres.

Després de la conferència, el Degà del Col·legi Notarial de València i la seua Junta Directiva van convidar a la Presidenta del Tribunal de Comptes a visitar la seu de València del Col·legi Notarial i signar en el seu llibre d'honor. 
  • Imagenes
Estás viendo del 1 al 9 de 30 registros.   Siguiente

Veus relacionades

  • No existeixen veus relacionades